Delhi Gezi Rehberi

14 Mart 2016 Pazartesi

ÇELİŞKİLERİN BAŞKENTİ

Hindistan -özellikle biz batı toplumları için- Dünya’nın en değişik yerlerinden biri. Delhi de bu değişikliklerin tümünü içinde barındıran ‘muazzam’ bir kent. Gerçekten hangi ifade bu şehri özetler dedik, çok zorlandık ve muazzamı seçtik. Ne istiyor, ne arıyor, neyi merak ediyor ve neyden kaçıyorsanız burada. Hem de çılgınlık derecesinde, yok yok manyaklık derecesinde… Burası Mumbai’den sonra Hindistan’ın en büyük ikinci şehri ve her şeyi yaşayabileceğimiz turistik bir destinasyon.
Delhi_5
Aslen Delhi eyaletin, New Delhi de başkentin adıdır. Ancak İngiliz yönetimindeki 16 yıl sonrasında yıkılan düzenle bu isim kısmı bayağı karışmış, o yüzden burada bahsettiğimiz Delhi’nin başkent olduğunda anlaşalım bi’. 20’den fazla Avrupa ülkesi görüp özenmemiş ikili olarak buradayken ilk kez Avrupalı olmayı istedik. Arada kalmış kültürümüz, normal bir insanın şaşırabileceğinden daha az tepki veriyor böyle şeylere. Kim bilir belki de iyi bir denge bizim ülkenin vatandaşı olmak buraları gezerken. Her şeyi daha makul kabul edebiliyorsunuz ama yine de her şey ‘fazla’. Hindistan nasıl bir ‘manyaklığın’ ülkesiyse Delhi de onların tümünün tüm çarpıklığıyla başkenti.
Aşırı sıcak, aşırı pis, yer yer çok temiz, kalabalık ötesi kalabalık, fazla gürültülü, kelimenin tam anlamıyla kaotik! Sokakta rikşalarının sepetleri içinde uyuyan insanların şanslı sayılabileceği fakirliğin dibini de burada görüyorsunuz, çoğumuzun hayalinde göremeyeceği zenginliği de gözlemleyebiliyoruz. Maddi dünyadan tamamen arınmış ilahi çılgınlık var. En sıkı ateistin bile sempati duyabileceği ‘zengin’ bir maneviyat varken, 3 kez hacca gitmiş bir Müslümanın lanet edebileceği cami kapısı bahşişçileri de burada.
Bir yanda Dünya’nın en büyük dinlerine sahip ve sadık insanların güzel yaşamlarını görebiliyorsunuz, bir yanda bir otobüste 23 yaşında bir kıza 22 erkek bozuntusu tecavüz edebiliyor?!? Senede 50’ye yakın kadına tecavüz edilen şehrin ara sokaklarında güvenlik sorunu yaşanırken, nispeten turistik bölgelerinde ve konsolosluklar kısmında tüm gece tek sorun hava kirliliği…

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *