Budapeşte Gezi Rehberi

14 Mart 2016 Pazartesi

TUNA BOYUNSA, BUDA BAŞ, PEŞTE VÜCUT…KÖPRÜLER DE GERDANLIK.

Budapeşte_6
Budapeşte seyahati genelde Orta Avrupa turu programlarının temel gezi noktası. Tuna’nın iki yakasına zamanında kurulmuş Buda ve Peşte şehirlerinin birleşmesiyle oluşturulmuş, romantizmin ve huzurun önemli bir noktası Budapeşte şehri. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminden beri Viyana’nın gölgesinde kalan şehir hiçbir şekilde kaotikleşmeden tüm duyguları ısıtan bir macera sunuyor biz Orta Avrupa turu konuklarına. Budapeşte tatili için bir sebep de Budapeşte Kaplıcalarında sağlık turizmi.
Budapeşte hava durumu için bir genelleme, yazın tam ortasındaki durumu pek bilmiyoruz ama sürekli yağmurlu ve sisli ve puslu bir hava hakim. Bu da doğal olarak Budapeşte gezisinde sakinliğe itekliyor insanı. Budapeşte Parlamento Binası başta olmak üzere haşmetli eski binaların sürekli yağmurla grileşen dış dokuları, Tuna’nın rengi, sis perdesinin birden açıldığında karşımıza çıkan muhteşem ışıklandırmalar, çok kalabalık olmayan caddeler insanı doğal bir melankoliye sürüklüyor.


Macaristan, dolayısıyla başkent çok acı çekmiş, tarihin her anında çekilen bu acılar şu anda tarihi diye gezdiğimiz binaların aslında birer yenilenmiş sahtekarlık olduğu hissine insanı sürüklese de, biraz makul düşünüldüğünde buna sıkı bir yara sarma diye de bakabiliriz. Turistlerin sık yaptığı hata bölgenin üçlüsünü birbiriyle kıyaslamak. (Prag ve Viyana) Mümkün olduğunda her yeri orada sevmek ve değerlendirmek taraftarı olsak da insan bu şehirleri genelde arka arkaya gördüğü için bu kıyaslamadan pek engelleyemiyor kendini. Yapmamanızı öneririz. İlla bir kıyas isterseniz Buda ile Peşte’yi kıyaslayalım. Biri demokrasinin, siyasetin egemenliğinde, biri ticaretin zenginliğinde büyümüş iki kent ve bu iki kentin güçlerini birleştirdiğinde ortaya neler çıkabileceğini gösteren bir ülke: AB Üyesi Macaristan.

BUDAPEŞTE’DE GÖRÜLECEK YERLER

Macaristan Parlementosu (Orszâghâz): Ülkenin bağımsızlığını ve gücünü vurgulamak için inşası sırasında ‘haşmet’ kelimesinin mimari hakkını vermek için Tuna kıyısında 40 milyon kiremit, yarım milyon değerli taş ve 40 kilo altın katkısıyla inşa edilmiş eşsiz yapı gündüz büyülediği kadar gece de ışıklandırmasıyla bambaşka bir manzara sunuyor. Biz belki de dışarıdan (hele nehrin karşısından) bakmaya doyamadığımız için içini ziyaret etmedik ancak Budapeşte’de gezilecek yerler listesinin başındaki bu değerli yapı, turistik ziyarete açık.
Gellért Tepesi: Buda yakasının en özel noktalarından olan tepe; hamamları, mağara kilisesi, anıtı ve kalesi ile gezilesi noktaların başında geliyor.
Aziz István Bazilikası: 96 metre yüksekliğiyle şehrin en büyük kilisesi, parlamentoya yakın konumu ile geçerken ziyaret edilesi binalardan.
Hamam ve Kaplıcalar: Yukarıda not defterinde detaylıca yazdık. Budapeşte’de yapılacak şeylerin önemli bir maddesi. Kesinlikle vaktiniz varsa gitmenizi öneririz. Çoğunda havlu, mayo gibi ihtiyaçlarınız kiralanabiliyor olsa da, en azından terlik ve mayonuzu almanızı öneririz.
Vaci Utka (Vaci Caddesi): Modern kısmın merkezinde yer alan cadde tarihi şehrin arasında modern, ‘yaşanılan’ kısmı sunuyor. Lüks restoranlar, kafeler, alışveriş merkezleri hem yerli halk için hem de turistler için buluşma noktası.
Magyar Âllami Operaház (Devlet Opera Binası): Tam tahmin edileceği üzere yine haşmetinden hiçbir şey eksiltilmeden yükseltilmiş bir şaheser. Bina neo-rönesans mimarisiyle inşa edilmiş ve şehrin sanata aşkını kutsuyor. Web sitesi incelenebilir.
Margit Adası: Yine yukarıda Budapeşte not defterinde anlattığımız için çok detaylandırmayalım, mutlaka gidin, vakit geçirin, havuz şovunu kaçırmayın.
Budapeşte_7
Macar Ulusal Müzesi: Vâci Caddesine yakın noktadaki müze şehrin en etkileyici müzesi olarak öne çıkıyor. Biz giremedik, sizin değerlendirmelerinizi bekleriz.
Ulusal Széchényi Kütüphanesi / Országos Széchényi Könyvtár: 8 Milyona yakın zengin bir arşivi konuklarına sunan kütüphane zamanı, araştırma isteği olan konuklara öneriliyor.
Tuna’nın Köprüleri: İnsanlık tarihi boyunca işlevsellik için yapılan yapılar arasında herhalde en çok estetik kaygısı güdülen yapılar köprüler olmuştur. Budapeşte de bu estetik kaygısını; yaşayanlarına ve konuklarına çok başarılı sunmuş. Széchenyi lánchid Köprüsü (Zincir Köprüsü) en estetik köprü olsa da,  Margit KöprüsüArpad KöprüsüErzsébet Köprüsü ve yeni Megyeri Köprüsü izlemeye değer şaheserler.
Magyar Vasuttorteneti Park (Macaristan Demiryolu Müzesi): Sizin için araştırma yaparken yakaladık, daha önce bilmiyorduk bile. İlginizi çekiyorsa bir değerlendirin, Avrupa’nın en büyük koleksiyonuna sahip olduğunu iddia ediyorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *