Floransa Gezi Rehberi

14 Mart 2016 Pazartesi

TARİHİN SEVİMLİ PERDESİ, RÖNESANSIN DOĞUM YERİ

Floransa'nın meşhur yapılarıİtalya turu yapanların uğrak noktalarından olan Floransa şehri, tarihi güzellikleri, sakinliği, müzeleri, Arno Nehri’nin huzuru, Rönesans’ın izleri ve enfes İtalyan yemekleriyle anımsanan bir kent. Floransa Gezisi yapanlara ilk önerimiz eğer klasik İtalya turu yapıyorsanız, Roma gibi şahane şehirlerin arkasında değil, mümkünse öncesinde Floransa’yı görmeniz. Şehrin kendi güzelliği, daha güzel İtalyan şehirlerini gördükten sonra zayıf kalabiliyor.
Herkesin net bir şekilde hayran kaldığı Floransa seyahat notlarına baktığımızda bu İtalyan şehrinin “sevimli” bir yerleşim olduğunu görebiliyoruz. Günümüzde Floransa’nın nüfusu 370.000 dolaylarında. Arno Nehri etrafında kurulmuş bu küçük şehir tarih boyunca Da Vinci ve Michelangelo gibi büyük iki isim başta olmak üzere birçok sanat ve bilim dehasına yurtluk etmiş. İtalya’da yaşamak genel olarak eminiz muhteşem bir ayrıcalıktır, Floransa’da erasmus gibi bir sebeple orta vadeli bir süre kalmak da olağanüstü bir deneyim olacaktır ancak tekrar özellikle hatırlatalım, şehrin zevkinden mahrum kalmamak için turist olarak Floransa gezisi yapıyorsanız ve bunu İtalya turuiçinde gerçekleştiriyorsanız mümkünse Roma’dan önce yapın.
Hadi orijinal ismi Firenze olan, İtalya’nın neredeyse tam ortasında kalan Floransa’nın gezi notlarına bakalım;

Floransa’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Floransa’ya direkt uçuş henüz bulunmuyor. Türk Hava Yolları veya Alitali ile Roma üzeri aktarmalı uçuş yapılabileceği gibi birçok farklı hava yolu şirketi aracılığıyla duraklamalı uçuş yapılabilir.
Uçakla Floransa: Floransa’daki Peretola Havalimanı şehir merkezine sadece 10 km. mesafede ve ulaşım çok kolay. Ayrıca yakınlardaki Pisa Havalimanı – Floransa arası mesafede 100 km. ile sınırlı ve otobüsle 1,5 saat, trenle (Pisa istasyonuna ulaştıktan sonra) 1 saat 5 dakika kadar sürüyor.
Trenle Floransa: İtalya demir yolu sistemi oldukça gelişmiştir ve İtalya’da tren ağı oldukça yaygındır. Süper hızlı ”Eurostar trenleri’ veya İtalya’nın şehirlerini birbirine bağlayan ”Intercity’ trenleri” ile Avrupa’nın her yerinden Floransa’ya trenle gelebilirsiniz. Biz de interrail sırasında böyle gelmiştik. Birçok gar bulunan Floransa’nın merkez tren istasyonu Santa Maria Novella isimli olanıdır ve şehir merkezindedir.
Floransa gezilecek yerler
Kara yoluyla Floransa: Arabayla İtalya turu yapanlar, Floransa’ya gitmek için kuzeyde Bolonga üzerinden A1 veya güneyde Roma üzerinden A1 otobanlarıyla Floransa’ya gidebilir.
Birkaç da mesafe verelim. Floransa Roma arası 280 km. kadardır. Milano Floransa arası 300 km. olup, FloransaVenedik arası mesafe 220 km. civarındadır. Napoli’den Floransa’ya gitmek için 310 km. yol kat edilmelidir. Floransa’ya en yakın İtalyan şehirlerinden biri Siena Floransa arası mesafe sadece 68 km’dir.
Galeria Della Accademia: Michelangelo’nun orijinal Davud heykelinin ve çoğunlukla Michelangelo eserlerinin olduğu bir diğer müze. Della Accademia giriş üceti 9,50 euro.
Ponte Vecchio: Zaten her yerde göreceğiniz, üzerinde binalar olan Floransa’nın meşhur köprüsü. Paralel köprülerin birinden geçerek bu şirin yapıyı fotoğraflayabilir, sonra Ponte Veechio’dan geçip Piazzale Michelangelo‘ya çıkıp buradan Floransa’yı panoramik olarak izleyebilirsiniz.
il Duomo di Firenze
Duomo di Firenze: Bir dinin ne kadar haşmetli olduğunu gösterebilecek, mimari şaheser. Floransa geziniz sırasında mutlaka yolunuzun üstüne çıkacak. Önündeki alanda takılması da oldukça keyifli. Roma dondurması falan yiyebilir, hava sıcaksa mola verip serinleyebilirsiniz. Meydanın canlılığı da hoş.
Piazzale Michelangelo: Michelangelo Tepesi diye Türkçeleştireceğimiz zirve, Floransa şehir merkezinden araçla 10, yürüyerek 20 dakika mesafede bir tepe. Hem Davut Heykeli’nin bir benzerinin olması, hem yeme içme mekanları hem de nefis şehir manzarası ile çıkılmayı hak eden bir yokuş.

Floransa’da Mekan Önerileri

Kendi deneyimlerimizi zevklerine pek güvendiğimiz, yakın arkadaşımız Neşe’nin Floransa anıları ile birleştirdik, kendisi Floransa’da erasmu yapmış bir dostumuz.
Fuori Porta: Şarap ve Peynir konusunda Floransa’nın en ünlü ve kaliteli yerlerinden biri olan yer, yukarıda anlattığımız Piazzale Michelangelo tepesinde. Hem Toscana şarapları keyfi için hem de mükemmel Floransa manzarası için kesinlikle uğranması gereken bir bölge.
Le Volpi e L’uva: İtalya’da şarap ve peynir keyfini şehir merkezinde çıkarmak isterseniz, kesinlikle Piazza dei Rossi’deki  Le Volpi e L’uva mekanını önerelim. İki deneyimli sömelierin işlettiği bu şarap barı, Toscana ve Dünya’dan seçtikleri en iyi şarap ve peynirlerle özellikle yerel halkın gözdesi. (görsel alıntıdır)
Le Volpi e Luva
Alcedo: “Floransa’nın en iyi pastanesi” kabul edilen Alcedo gece hayatı meşhur olan Colle Bereto bölgesinde bulunuyor ve bir geleni bir daha gelmeye davet edecek kadar mutlu bir Floransa gecesi yaşatıyor.
Il Festivale del Gelato: Roma kadar olmasa da Floransa da dondurması ile oldukça meşhur bir yer. Via del Corso’da bulunan bu mekan, eşsiz tatlarıyla ünlü yegane İtalyan dondurmacılardan biri.

Floransa’da Aperitivo Kültürü:

Floransa’da yapılacak şeyler listesinin başında aperitivo kültürü geliyor diyebiliriz. Akdeniz ülkelerinin birçoğunda olduğu gibi Floransa’da da “aperitivo” yani atıştırma kültürü oldukça yaygın. Akşam saat 19.00-21.00 arası, mekanlar büfelerinde atıştırmalık olarak da tabir edebileceğimiz hafif salata, makarna, risotto gibi yiyecekler sergilerler. İçki alırsanız, büfeden de ücretsiz yararlanabilirsiniz. Birkaç mekan fikri ile destekleyelim; Via de’Benci’de bulunan Soul Kitchen, Piazza Degli Strozzi’de bulunan Odeon Bistro ve Viale del Gramsci’de bulunanKitsch Bar Floransa’daki en iyi aperitivo mekanları arasında yer alıyor.
aperitivo kültürü

Floransa Meydanlarında Sokak Keyfi:

Floransa’da meydanlar, tıpkı İtalya’nın tümü ya da Avrupa’nın genelinde olduğu gibi önemli ve yaygın bir ‘kültür’dür. Yerel halk ve elbette turistler, akşam saatlerinde meydanlarda toplanıp, çevrelerdeki uygun fiyatlı mekanlardan içkilerini alarak merdivenlerde ya da sokak kenarlarında takılır. Santo Spirito ve Sant’Ambroggio Floransa’daki meydanların en popülerleri arasında. Santo Spirito aynı zamanda Floransalı ünlü ressam Michelangelo’nun, kadavraları incelediği ve ağaçtan yaptığı ünlü İsa heykelinin sergilendiği kilisedir.
Floransa’daki Kokteyl Barlar; Kokteylleri ile ünlü olmasının yanı sıra, ilginç atmosferleriyle de dikkat çekmekte. En sevilen barlardan biri Via Dante Alleghieri’de bulunan Mayday adlı mekan. Mekanın sahibi olan kişi Floransa’nın yerlisi. Mayday’i eski antikalarla dekore etmiş ve düzenli olarak sanat aktiviteleri gerçekleştiriyor.
Bir Tık Yukarı Kalite: Floransa’da biraz daha ‘klas’ bir yer arıyorsanız, Via Porta Rossa’da bulunan Slowly Cafe veya Piazza degli Strozzi’deki Colle Bereto isimli mekanlar öneriliyor.
Floransa Curving

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *