Tiran Gezi Rehberi

14 Mart 2016 Pazartesi

UCUZLUĞUN BAŞKENTİ

 “Balkan Turu’nda”  tamamını otobüste yollarda geçirdiğimiz bir günün üç dört saatlik mola verdiğimiz Arnavutluk başkenti. Ziyaretten ziyade ara verdiğimizi belirtmek isteriz ama zerre üzüntümüz yok.
Arnavutluk’la ilgili yegane bilgimiz, ülkemizdeki Arnavut göçmeni güzel insanlar, deyimlere konu olan inatları ve leziz ciğerleriydi. Tiran’ı gezince de ne yazık ki bilgi dağarcığımıza yeni hiçbir şey katılmadı.
“Dünya’nın en ucuz şehirleri” listesinde ilk 10’a giren tek başkent (ve kıta Avrupası şehri) olan Tiran’da fotoğrafta gördüğünüz gibi 4 kişi yazması ayıp olağanüstü büyük t-bonelar, (300 -350 gram falan vardı tanesi) volkanik kiremitte bilmemne tuzu ile pişen etler, ortaya kocaman salata, menüdeki en pahalılarından iki şişe yerel -leziz- şarap, şehrin en merkezi yerinde (İskender Meydanı) oldukça lüks bir restoranda bahşiş dahil adam başı 15 Euroya kalkınca “Dünya varmış, et buymuş” dedik açıkçası.

TİRAN’A NASIL GİDİLİR

İstanbul’dan otobüsle Tiran 20 saat sürüyor. Uçakla Tiran yaklaşık 1,5 saat. Alternatiflerle ve zorlu aktarmalara katlanarak daha uzun bir sürede trenle de ulaşabilirsiniz. Türk Havayolları ve Pegasus direkt uçuyor. Balkanların birçok kentinden de Tiran’a otobüs ve tren var.

TİRAN’DA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Şehir içinde taksi ve otobüs temel iki araç. Taksi için iyi bir pazarlık ve sert bir tutum gerekebilir, olumsuz bir ön yargı yüklemek istemem ama taksiciler biraz kaba ve hafif kazıklamaya yönelik çalışıyormuş. Otobüs için turizm info ve yerli halktan bilgi almakta fayda var, katkımız reel olmayabilir. Malum Tiran’da çok çok az kaldık, ulaşım bilgileri derlemedir, teyit gerektirebilir.

TİRAN’DA GEZİLECEK YERLER

1. Zogu bulvarı ve İskender Meydanı: Zaten başka da bir şey yok. Karışık, nispeten kalabalık bir meydan ve etrafındaki ‘önemli’ yapılar. İskender Bey’in Heykeli de burada bulunur.
Kaplan Paşa Türbesi (Sekiz Sütunlu Türbe) ve karşısındaki Bilinmeyen Partizanlar Anıtı şehrin merkezindeki iki önemli turistik unsur.
Enver Hoxha’s Former Residence: Giden bir dostum önerdi, fotoğraflarına bakınca bildiğin ortalama bir ev olduğu görünüyor. Enver Hoca ile ya da tarihle ilgiliyseniz belki.
Ethem Bey Camii: 18. yy Tiran Valisi Ethem Bey tarafından yapımı başlatılmış, vefatı sonrası tamamlanmış, komünizm döneminde bütün camiler yıkılmasına rağmen korunmuş tek cami, dolayısıyla en eski eserlerden biri.
Tiran Saat Kulesi: Şehrin en yüksek binasıymış. 35 metre yüksekliğinde. (10 katlı bina ediyor)
Petrela Kalesi: Merkeze 15 km. mesafedeki kale Elbasan yolu üzerinde.

TİRAN’DAN GİDİLEBİLECEK YAKIN YERLER

Otobüs_5
Elbasan‘a Gidilebilir: Tiran’a 50 dakika mesafede bir başka önemli Arnavutluk şehri. Ayrıca yol üzerinde MS 500’den kalma Petrela Kalesi de bulunuyor.
Butrint’a Gidilebilir : Tiran’a 4 saat uzaklıkta UNESCO Kültür Mirasları listesindeki sahil şehri. Belki size ek bir seçenek olur.

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *